Hoeveel geluid maakt een warmtepomp eigenlijk? Is een warmtepomp een goede investering? Lees hier het hele interview met een energiecoach die zijn huis open heeft gesteld voor de Duurzame Huizen Route op 2 en 9 november 2024.
Thuisbatterij zinvol of nog niet?
(oktober 2024)
Een thuisbatterij zonder zonnepanelen Een thuisbatterij opladen als de stroom het goedkoopst is. Met een dynamisch contract opladen bij een laag tarief en gebruiken bij een hoog tarief kan geld besparen! Met een nu nog vrij dure batterij kom je uit op een terugverdientijd van circa 15 jaar. Een thuisbatterij voor zonnepanelen Nu al een thuisbatterij kopen? Ja en nee. Wil je duurzaam leven, dan is een thuisbatterij mooi. Het voordeel is dat je meer stroom van je eigen zonnepanelen kan gebruiken. Maar een thuisbatterij is zo duur dat je hem nu moeilijk terugverdient met de besparing op je stroomrekening. Dit hangt af van diverse factoren die in ontwikkeling zijn.
Gemiddeld gebruik je 30-50% van de opgewekte stroom zelf. Met een thuisbatterij is dat 60-80%. Met een batterij kan je uren of dagen zonder stroom van het energienet. Een thuisbatterij kost circa € 750,- per kilowattuur (kWh) opslag. Een thuisbatterij is vrij van Btw.
Energieadvies voor winkels
(juni 2024)
Kosteloos coachgesprek Vandaag 12 juni was het eerste overleg met de BIZ ondernemers en BIZ vastgoed om mee te denken over de aanpak voor een pilot voor energiecoachgesprekken in het centrum, uitgevoerd door de energiecoaches van HeemSteedsDuurzaamer. Huurders en eigenaren van winkelpanden kunnen zich aanmelden voor de pilot in het gebied in en rondom de Binnenweg. Voor meer informatie over de pilot bekijk hier de presentatie. presentatie van de pilot
Meld je aan met vermelding van: de winkel en jouw contactgegevens, waarna de energiecoach contact opneemt met een paar vragen en voor het maken van een afspraak. Aanvraag coachgesprek ondernemers
Spouwmuurisolatie en vleermuizen
(juni 2024)
Onderzoek Bij het isoleren van de spouwmuur dient de eigenaar of het isolatiebedrijf eerst onderzoek (laten) doen of er vleermuizen in de spouw kunnen verblijven. Want als er een gaatje ter grootte van een klein luciferdoosje in de muur zit, dan kan een dwergvleermuis al de spouw in klimmen.
Pas als aangetoond is dat deze dieren niet in je huis verblijven, kunnen de isolatie- werkzaamheden van start gaan. Als deze dieren wel in de woning of pand verblijven, moet eerst een vervangende verblijfsplaats worden gezocht zoals bijvoorbeeld een nestkast of vleermuizenkast aan de buitenmuur. Er zijn natuurvriendelijke isolatiebedrijven die u hierover kunnen adviseren. De gemeente laat in samenwerking met buurgemeenten een Soorten Management Plan (SMP) opstellen. Dat kost circa 2 jaar en het is nu nog niet duidelijk wat hiervan de gevolgen zijn voor de woningbezitter die de spouw wil isoleren.
Lees meer nieuws over: informatiebijeenkomsten, duurzaamheidskorting en energiebelasting op gas omhoog! op de vervolgpagina
De coöperatie HeemSteedsDuurzamer werkt nauw samen met de gemeente Heemstede en de provincie Noord-Holland en ontvangt hiervoor financiële steun voor het kosteloos aanbieden van energiecoachgesprekken.
Informatiebijeenkomsten van HeemSteedsDuurzamer
De presentaties over isoleren, zonnepanelen en warmtepompen zijn op de pagina Nieuws te downloaden